27
Jun

Is uw bedrijf klaar voor het wegwerpplastic verbod vanaf 1 juli 2023?

Is uw bedrijf klaar voor het wegwerpplastic verbod vanaf 1 juli 2023?

Is uw bedrijf klaar voor het wegwerpplastic verbod vanaf 1 juli 2023?

Wat verandert er voor uw bedrijf?

Verkoopt uw bedrijf afhaalgerechten, koffie to go of bezorgt u voedsel? Dan gaat er veel veranderen vanaf 1 juli vanwege het verbod op wegwerpplastic. Herbruikbaar wordt namelijk de nieuwe norm, zoals u eerder hebt kunnen lezen in ons blog over de SUP wetgeving. In een tijd waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn de nieuwe Single-Use Plastics richtlijnen een stap in de goede richting. Deze richtlijnen hebben tot doel het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en alternatieven te stimuleren.

Welke regels voor uw bedrijf gelden, hangt af van de situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van of uw klant bij u op locatie eet of drinkt, het komt afhalen of het laat bezorgen. We zetten de belangrijkste wijzigen per branche voor u op een rijtje:

Plastic verbod horeca

Klanten die eten of drinken afhalen, of laten bezorgen betalen vanaf 1 juli 2023 een extra bedrag voor wegwerpplastic bekers en -bakjes. Vanaf 1 januari 2024 zijn deze verpakkingen helemaal verboden voor consumptie op locatie.
Het extra bedrag dat in rekening gebracht dient te worden mag zelf bepaald worden, maar de overheid geeft hier wel richtlijnen in: 

  • € 0,25 voor een beker; 
  • € 0,50 voor een maaltijd, die kan bestaan uit meerdere bakjes; 
  • € 0,05 voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus.

Let op! Dit bedrag dient apart op de rekening vermeld worden!

Herbruikbaar alternatief

Naast het in rekening brengen van het extra bedrag is het ook verplicht om de klant een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Denk hierbij aan bakjes of bekers die de klant later weer terug kan brengen of geef ze de mogelijkheid om zelf een verpakking mee te nemen. Bekijk ons uitgebreide herbruikbare verpakkingen assortiment vol met bekers en bakjes die vaker gebruikt kunnen worden. Naast herbruikbare verpakkingen hebben wij ook een groot assortiment met plasticvrije verpakkingen, gemaakt van karton of suikerriet. Bekijk bijvoorbeeld eens onze uitgebreide Folia serie. Dit zijn bakjes gemaakt van suikerriet die ideaal van toepassing zijn in een cafetaria. Dan zit u helemaal goed en hoeft u geen herbruikbaar alternatief aan te bieden. 

Plastic verbod bij evenementen

Ook in de evenementenbranche gaat er van alles veranderen. Allereerst gelden er voor open of gesloten evenementen andere regels. 

Open evenementen

Als er niet sprake is van een besloten terrein, dan betreft het een open evenement. Denk hierbij aan open stadsevenementen zoals Koningsdag, een marathon of een braderie. Bezoekers van open evenementen betalen vanaf 1 juli voor een wegwerpplastic beker en -bakje én moeten zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem, of van een zelf meegebrachte beker of verpakking. 

Gesloten evenementen

Bij gesloten evenementen gelden de regels met betrekking tot het extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes niet vanaf 1 juli 2023. Hierbij is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 januari 2024 helemaal niet meer toegestaan. Een circulair systeem, waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling is dan verplicht.

Plastic verbod in supermarkten en detailhandel

Vanaf 1 juli is het verplicht om een extra bedrag te vragen voor voorverpakte eenpersoonsporties eten en drinken. Denk hierbij aan een bakje met een maaltijdsalade of voorverpakte ijskoffie. Deze regels gelden niet voor eten en drinken dat nog verder bereid moet worden. Ook voor ter plaatse bereid voedsel dat afgehaald kan worden, mag niet gratis verpakt worden in een verpakking dat plastic bevat. Daarnaast moet er een herbruikbaar alternatief aangeboden worden.
Als klanten het eten ook op locatie kunnen opeten, dan gelden de regels voor consumptie op locatie: bakjes en bekers die plastic bevatten zijn niet meer toegestaan per 1 januari 2024.

Plastic verbod bij verenigingen en sportclubs

Omdat sportclubs en verenigingen op locatie actief zijn, gelden hiervoor de regels vanaf 1 januari 2024: verbod op wegwerpbekers en -bakjes. Het alternatief hiervoor is:

  • Herbruikbare verpakkingen, zoals afwasbare kopjes of hardcups. 
  • Bring your own: de gebruiker een eigen beker of bidon mee laten nemen.
  • Plasticvrije verpakkingen

Plastic verbod voor kantoren, bedrijven en instellingen 

Ook hier verandert er niet direct iets op 1 juli 2023, maar vanaf 1 januari 2024 mogen ook hier geen bekers en bakjes van plastic meer worden aangeboden.

Hulp nodig? 

Weet u na het lezen van dit artikel nog niet helemaal waar u met uw bedrijf aan toe bent? De overheid heeft een interactieve digitale tool ontwikkeld waarmee u door het invullen van enkele vragen een advies krijgt voor uw situatie. 

Bekijk voor meer informatie ook de website van de overheid over de nieuwe regels per 1 juli 2023.

Daarnaast staan wij natuurlijk ook voor u klaar om uw vragen omtrent de SUP richtlijnen zo goed mogelijk te beantwoorden.